Κανονισμός

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

Α

ΘΕΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Προσέλευση και αποχώρηση

Το Γυμνάσιο Δεσκάτης αρχίζει τη λειτουργία του για όλες τις τάξεις στις 8:15 π. μ. με σύνταξη και προσευχή και συμπληρώνει τις 7 ώρες λειτουργίας του στις 2:00 μ.μ. Το λεωφορείο που μεταφέρει τα παιδιά στα γύρω χωριά αναχωρεί αμέσως μετά τη λήξη των μαθημάτων στις 2:10 περίπου.

Όλοι οι μαθητές και οι καθηγητές που έχουν μάθημα την πρώτη ώρα οφείλουν να παρευρίσκονται στο σχολείο 5 λεπτά πριν από την σύνταξη και την προσευχή, οι δε εφημερεύοντες καθηγητές πρέπει να βρίσκονται στο σχολείο στις 8:00 π.μ.

Οι μαθητές που καθυστερούν να προσέλθουν στο μάθημα την πρώτη ώρα πέραν του δεκαλέπτου θα χρεώνονται με αδικαιολόγητη απουσία. Αν η καθυστέρηση οφείλεται σε λόγους για τους οποίους δεν ευθύνονται, οφείλει ο κηδεμόνας τους να ενημερώνει το διευθυντή.

Οι μαθητές απαγορεύεται, για λόγους ασφαλείας, να παραμένουν συγκεντρωμένοι έξω από την είσοδο του σχολείου κατά τη διάρκεια της πρωινής προσέλευσης.

Η έξοδος των μαθητών από το προαύλιο του σχολείου απαγορεύεται αυστηρά καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.

Παραμονή στο σχολικό χώρο

Απαγορεύεται η είσοδος και παραμονή στο χώρο του σχολείου σε οποιοδήποτε δεν ανήκει στη σχολική κοινότητα. Οι επισκέπτες (γονείς και κηδεμόνες, προμηθευτές κτλ.) πρέπει να απευθύνονται αποκλειστικά στον διευθυντή ή στον εφημερεύοντα καθηγητή.

Δεν επιτρέπεται η παραμονή των μαθητών στο χώρο του γραφείου των καθηγητών χωρίς πρόσκληση των ίδιων των καθηγητών.

Στο διάλειμμα όλοι οι μαθητές οφείλουν να βγαίνουν στην αυλή του σχολείου. Αν ο καιρός είναι βροχερός να παραμένουν στους ευρύχωρους διαδρόμους και το προθάλαμο του σχολείου υπό την επίβλεψη των εφημερευόντων καθηγητών. Η παραμονή στις τάξεις δικαιολογείται μόνο όταν είναι ασθενείς και πάρουν άδεια από τον εφημερεύοντα καθηγητή.

Όταν απουσιάζει κάποιος καθηγητής ή για κάποιον άλλο λόγο δεν γίνεται μάθημα, οι μαθητές δεν πρέπει να ενοχλούν τους συμμαθητές τους και τους καθηγητές που διδάσκουν. Ο πρόεδρος της τάξης απευθύνεται στον εφημερεύοντα καθηγητή ή στον διευθυντή οι οποίοι φροντίζουν να τους απασχολήσουν δημιουργικά όπου κρίνουν σκόπιμο.

Έντυπα – διαφημίσεις

Απαγορεύεται η κυκλοφορία μη εγκεκριμένων από το Υπουργείο Παιδείας εντύπων, όπως και η εμπορία και διαφήμιση οποιουδήποτε προϊόντος. Για την ανάρτηση αφισών ή άλλου υλικού στους χώρους του σχολείου οι μαθητές πρέπει να απευθύνονται στο Σύλλογο των καθηγητών και στο διευθυντή.

Υποβολή προτάσεων και διεκδίκηση αιτημάτων

Οι μαθητές μπορούν να θέτουν τα θέματα που τους απασχολούν μέσω της λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων. Η διεκδίκηση των αιτημάτων τους γίνεται με κόσμιο τρόπο και πάντα στα πλαίσια των ισχυόντων νόμων. Τα μέλη της σχολικής κοινότητας φροντίζουν να λύνουν τα προβλήματα τους με κατανόηση και διάλογο αποφεύγοντας την ένταση και τις παράνομες πράξεις (καταστροφές, άσκηση σωματικής βίας, ψυχολογικής βίας, λεκτικής βίας, παρεμπόδιση εισόδου σε άλλους μαθητές κλπ.)

Β

Αγωγή και συμπεριφορά μαθητών

Όσοι μετακινούνται με λεωφορείο δεν προκαλούν φθορές σε αυτό.

Η ώρα του σχολείου ξεκινά από τη στιγμή που οι μαθητές εισέρχονται σε αυτό το πρωΐ, και τελειώνει όταν αναχωρούν το μεσημέρι. Τόσο στο σχολείο όσο και έξω από αυτό φροντίζουν να φέρονται πάντα με ευγένεια και σεβασμό.

Δεν καταστρέφουν το σχολείο και τον εξοπλισμό του. Σε περίπτωση πρόκλησης ζημιάς από μαθητή, αυτός είναι υποχρεωμένος να την αποκαταστήσει αμέσως.

Η αμφίεση των μαθητών και μαθητριών είναι αυτή που αρμόζει στη μαθητική τους ιδιότητα. Το σχολείο είναι χώρος πνευματικής καλλιέργειας και όχι επίδειξης της ενδυμασίας μας.

Οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις του σχολείου (εκδρομές, μαθητικές παρελάσεις, σχολικές γιορτές κλπ) και γενικά σε κάθε δραστηριότητα του σχολείου.

Πρέπει να αποφεύγουν τις διενέξεις με τους συμμαθητές τους και να λύνουν τις οποιεσδήποτε διαφορές τους με διάλογο. Δεν ασχημονούν, δεν βωμολοχούν και δεν χειροδικούν.

Αν οι μαθητές δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα απευθύνονται στον εφημερεύοντα καθηγητή, στον υπεύθυνο του τμήματος καθηγητή ή τέλος στον Διευθυντή.

Κανένα περιστατικό βίας, λεκτικής, σωματικής, ψυχολογικής δεν επιτρέπεται μέσα στη σχολική κοινότητα.

Ασφάλεια και υγιεινή

Οι μαθητές δεν φέρνουν στο σχολείο το κινητό τους τηλέφωνο. Αν το ξεχάσουν ή υπάρχει ανάγκη να το έχουν μαζί τους, το απενεργοποιούν το πρωί μόλις εισέλθουν στο χώρο του σχολείου και το παραδίδουν στο γραφείο των καθηγητών, όπου φυλάσσεται και το παραλαμβάνουν το μεσημέρι όταν σχολάσουν. Η χρήση του κινητού μπορεί να επιβαρύνει την υγεία των μαθητών και να παραβιάσει τα ατομικά δικαιώματα των άλλων. Σε περίπτωση ανυπακοής οι μαθητές υφίστανται τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Το κάπνισμα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ στον σχολικό χώρο.

Οι μαθητές χρησιμοποιούν τους κοινόχρηστους χώρους προσεκτικά και πολιτισμένα. Διατηρούν την καθαριότητα μέσα και έξω από το κτίριο, και ρίχνουν τα απορρίμματα στους ειδικούς κάδους και τα καλάθια που βρίσκονται στο κτίριο και το προαύλιο.

Ποτέ και για κανένα λόγο δεν βγαίνουν στο δρόμο χωρίς την άδεια του εφημερεύοντα καθηγητή και του διευθυντή. Παραμένουν στο χώρο του σχολείου μέχρι την λήξη των μαθημάτων γιατί με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η ασφάλεια τους.

Στο σπίτι και στο μάθημα

Μόλις χτυπήσει το κουδούνι οι μαθητές μπαίνουν στην αίθουσα και περιμένουν την έναρξη του μαθήματος καθισμένοι στα θρανία τους. Αν έχουν γυμναστική ή εργαστηριακό μάθημα περιμένουν στο γυμναστήριο ή στο αντίστοιχο εργαστήριο.

Φέρνουν πάντα βιβλία και τα τετράδια τους στο μάθημα.

Διαβάζουν καθημερινά στο σπίτι και έρχονται προετοιμασμένοι.

Είναι πειθαρχημένοι στη τάξη και παρακολουθούν τον καθηγητή με προσοχή χωρίς να ενοχλούν τους συμμαθητές τους. Είναι ευγενικοί με όλους. Δεν εγκαταλείπουν την διδασκαλία παρά μόνο με άδεια του καθηγητή, και του διευθυντή. Δεν διακόπτουν το μάθημα χωρίς την άδεια του καθηγητή τους. Σηκώνουν το χέρι τους και περιμένουν την άδεια του καθηγητή τους για να μιλήσουν όταν δεν καταλαβαίνουν κάτι ρωτούν τον καθηγητή τους. Να μη ντρέπονται και να μη φοβούνται τι θα πουν οι συμμαθητές τους.

Απουσίες

Οι μαθητές δεν πρέπει να κάνουν αδικαιολόγητες απουσίες. Με 50 και άνω αδικαιολόγητες απουσίες (64 αν έχουμε 7ωρο όλες τις μέρες)είναι υποχρεωμένοι να επαναλάβουν την τάξη.

Αν κάποιος αρρωστήσει και το σύνολο των απουσιών του ξεπεράσει τις 114 (50 αδικαιολόγητες) αποκλείεται από τις εξετάσεις του Ιουνίου, όταν ο μέσος όρος βαθμολογίας του δεν υπερβαίνει το 15,5.

Σε περίπτωση δικαιολογημένης απουσίας του μαθητή, αυτή πρέπει να δικαιολογείται αμέσως μετά την επιστροφή του και ποτέ μετά από 10 μέρες.

Οι μαθητές γνωρίζουν ότι οι γονείς τους ενημερώνονται αν υπερβούν τις 30 απουσίες με επιστολή του υπεύθυνου καθηγητή του τμήματος που φέρει αριθμό πρωτοκόλλου.

Δικαιώματα

Οι καθηγητές οφείλουν να σέβονται την προσωπικότητα των μαθητών τους και να μη κάνουν διακρίσεις σε βάρος τους.

Να τους αντιμετωπίζουν με επιείκεια και κατανόηση.

Να λαμβάνουν υπόψη την γνώμη τους, ιδίως όταν διατυπώνεται ύστερα από διάλογο μέσα στις μαθητικές κοινότητες.

Κυρώσεις – ποινές

Όταν οι μαθητές δε συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των καθηγητών τους και τους κανόνες του σχολείου, θα υποστούν τις κυρώσεις. Αυτές μπορεί να είναι η απλή παρατήρηση, η ωριαία αποβολή, η αποβολή από μία μέχρι πέντε μέρες, μέχρι και η οριστική απομάκρυνση τους από το σχολείο.

Βαθμοί συμπεριφοράς

Βαθμοί ποινής

Για όλες τις παραπάνω κυρώσεις που προβλέπονται από το νόμο καταχωρούνται στο βιβλίο κυρώσεων βαθμοί ποινής ως εξής:

Ωριαία αποβολή ένας (1) βαθμός ποινής.

Ημερήσια αποβολή επτά (7) βαθμοί ποινής x ημέρες αποβολής.

Στα πλαίσια της παιδαγωγικής λογικής των σχολικών κυρώσεων, της επιείκειας, της εμπέδωσης αισθήματος δικαίου στους τιμωρούμενους μαθητές καθώς και του τεκμηρίου της παιδικής ηλικίας, όλες οι παραπάνω κυρώσεις τίθενται σε αναστολή για τους μαθητές που έχουν μέχρι 20 βαθμούς ποινής.

Βαθμοί τιμητικών διακρίσεων

Οι τιμητικές διακρίσεις που προβλέπονται από το νόμο και αφορούν την συμπεριφορά των μαθητών στο σχολείο, βαθμολογούνται με βαθμούς διάκρισης, σύμφωνα με απόφαση του συλλόγου καθηγητών που κρίνει την πράξη του μαθητού. Οι βαθμοί τιμητικής διάκρισης καταχωρούνται ως θετικοί βαθμοί στο βιβλίο κυρώσεων του σχολείου. Οι βαθμοί που συγκεντρώνονται από τιμητικές διακρίσεις ακυρώνουν ίδιο αριθμό βαθμών ποινής του μαθητή. (Π.Δ. 104/79 άρθρο 30 παράγραφος 3)

Γ

Καθήκοντα επιμελητών

Ο υπεύθυνος του τμήματος ορίζει δύο επιμελητές ανά ημέρα ή ανά εβδομάδα ανά θρανίο. Τα ονόματα των επιμελητών αναγράφονται στο απουσιολόγιο ούτως ώστε να έχει γνώση η διεύθυνση.

Οι επιμελητές παραμένουν κατά τα διαλείμματα στην τάξη και δεν επιτρέπουν την είσοδο σε κανένα. Είναι υπεύθυνοι για οποιαδήποτε ζημιά στην αίθουσα.

Είναι υπεύθυνοι για την διατήρηση της καθαριότητας στην αίθουσα του τμήματος τους.

Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος καθαρίζουν το πίνακα και φροντίζουν για την ύπαρξη εποπτικών μέσων, κιμωλίας, σπόγγου και καλαθιού απορριμμάτων στην τάξη.

Αναφέρουν οποιαδήποτε φθορά, είτε προέρχεται από μαθητές του σχολείου είτε οποιονδήποτε άλλο.

Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος φροντίζουν για τον αερισμό της αίθουσας ανοίγοντας τα παράθυρα. Ζητούν από τους συμμαθητές τους να εκκενώσουν την αίθουσα και αν αυτοί δεν ανταποκρίνονται στις υποδείξεις τους, το αναφέρουν στον εφημερεύοντα καθηγητή.

Καθήκοντα απουσιολόγων

Οι απουσιολόγοι του τμήματος ορίζονται από τον υπεύθυνο καθηγητή κάθε τμήματος με βάση την βαθμολογία τους κατά τη διάρκεια του προηγούμενου σχολικού έτους (ένας τακτικός και ένας αναπληρωματικός ).

Ο απουσιολόγος φτιάχνει το σχεδιάγραμμα της αίθουσας με τη συγκεκριμένη θέση κάθε μαθητή. Αυτή η εργασία μπορεί να ανατεθεί από τον υπεύθυνο της τάξης και σε οποιοδήποτε άλλο μαθητή. Αλλαγή θέσης γίνεται μόνο από τον υπεύθυνο καθηγητή της κάθε τάξης. Το διάγραμμα τοποθετείται στον πίνακα ανακοινώσεων του τμήματος ή παραμένει στην έδρα για χρήση από το διδακτικό προσωπικό.

Στην αρχή κάθε διδακτικής ώρας ο απουσιολόγος καταχωρεί τις απουσίες στους απόντες συμμαθητές και ζητά από τον καθηγητή κάθε διδακτικής ώρας να ελέγξει και να προσυπογράψει το απουσιολόγιο. Μετά τη λήξη του ωραρίου το παραδίδει στο γραφείο του διευθυντού για φύλαξη.

Κατά τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας του σχολείου είναι υπεύθυνος για τη φύλαξη και διατήρηση σε άριστη κατάσταση του απουσιολόγιου.

Ο απουσιολόγος ελέγχεται από τον καθηγητή, τον υπεύθυνο καθηγητή του τμήματος, και τον Διευθυντή.

Δ

Εξωδιδακτικές δραστηριότητες και σχολική ζωή

Το σχολείο θεωρεί την συμμετοχή των μαθητών στις σχολικές δραστηριότητες (παρελάσεις, σχολικοί εορτασμοί περίπατοι, εκδρομές) ως υποχρέωση τους. Οι συνθήκες πρέπει να είναι τέτοιες ώστε ο μαθητής να χαίρεται και να θεωρεί τιμή του τη συμμετοχή σ’ αυτές.

Τόσο οι ενδοσχολικές εκδηλώσεις, όπως είναι οι σχολικές, οι εθνικές και θρησκευτικές γιορτές, όσο και άλλες καινοτόμες δράσεις όπως η περιβαλλοντική εκπαίδευση, οι πολιτιστικές δραστηριότητες κλπ, πρέπει να γίνονται με πρωτοβουλίες των μαθητών. (π.χ. προγράμματα).

Για την ποιότητα της σχολικής ζωής είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων των μαθητών. Η ομαλή λειτουργία της σχολικής βιβλιοθήκης εξαρτάται από τον πολιτισμό και το ενδιαφέρον καθενός. Στο σχολείο πρέπει να επικρατεί κλίμα ελευθερίας, δημοκρατίας και πολιτισμού.

Οι μαθητικές κοινότητες είναι ελεύθερες να οργανώνουν εκδηλώσεις και να παίρνουν πρωτοβουλίες για θέματα που τους αφορούν σε συνεννόηση με τους καθηγητές τους.